5 redenen waarom je niet beter wordt in CrossFit - Crossfit Climbers Cabin

5 redenen waarom je niet beter wordt in CrossFit

Crossfit nederland

Wanneer je net start met CrossFit haal je het ene PR na het andere, doe je oefeningen die je altijd onmogelijk leken en til je steeds zwaardere gewichten. Maar hoe lang je ook CrossFit: 3 maanden, een half jaar of misschien wel een jaar, er komt een moment dat je prestaties stagneren. Frustrerend, want jij steekt een hoop tijd en energie in trainingen en dan wil je ook vooruitgang zien. Wij zetten in deze blog 5 mogelijke redenen op een rijtje waarom jij als CrossFitter geen vooruitgang meer boekt.

1. Consistentie
Je hebt geen duidelijk plan.

CrossFit trainingen zijn erg divers. Gaaf natuurlijk, maar dat maakt het ook wel weer lastiger om te werken aan skills die je nog niet goed onder de knie hebt. Je kunt bijvoorbeeld genoegen nemen met een waardeloze ‘double-under’, maar als je echt goed wilt worden hierin moet je deze oefening gewoon dagelijks doen in plaats van alleen maar tijdens de WOD’s waarin ze voorkomen. Zo ook met een pull-up. Wil jij een goede pull-up kunnen uitvoeren, oefen dan elke dag (of om de dag) in plaats van iedere 2 weken.

Wil je écht beter worden, dan moet je duidelijke doelstellingen hebben, een goed plan van aanpak en bepalen in hoeveel tijd je die doelen wilt behalen. Maak je doelstellingen SMART!

2. Mobiliteit
Je bent ‘zo stijf als een hark’ en je doet er niets aan.

Hoeveel mensen zitten wel niet de hele dag achter een computer op hun kont of zitten de hele dag in de auto. Of wat dacht je van een lange training en daarna in de bank voor de tv neerploffen? Niet echt de bedoeling van je lichaam.

Je lichaam is namelijk gemaakt om te bewegen! Probeer eens een staand bureau, ga elk uur een rondje lopen. Als het gaat om CrossFit, rek en strek voldoende en werk aan je mobiliteit tijdens je WOD’s. Zorg ervoor dat je lichaam lekker soepel wordt zodat je oefeningen zo goed mogelijk uitvoert en uiteindelijk betere resultaten behaalt.

3. Voeding
Je propt er van alles wat in, of je eet niet genoeg.

Of misschien eet je wel genoeg, maar eet je niet gezond genoeg. Is de balans tussen vetten, proteïnen en koolhydraten goed verdeeld? Heb je weleens overwogen om supplementen te gebruiken?

Voeding kan een grote impact hebben op je prestaties. Zoek daarom een dieet dat het beste bij je past en je prestaties naar een hoger niveau tilt.

4. Herstellen
Je traint teveel of je rust te weinig.

Het menselijk lichaam is tot heel veel in staat, maar als je continu blijft inspannen komt er een moment dat je lichaam “NEE” zegt. Behandel je lichaam goed, geef je spieren genoeg tijd om te herstellen en te groeien en vergeet ook je geest niet voldoende rust te geven.

Als je bijvoorbeeld echt fanatiek CrossFitter bent, zorg er dan voor dat je niet vaker dan 3 dagen achter elkaar traint, je 2 rustdagen hebt per week en streeft naar 8 uur (of meer) slaap. En vraagt je lichaam dan alsnog om een rustdag? Pak die dan ook! Luisteren naar je lichaam is het belangrijkste dat er is.

5. Geduld
Je wilt alles nu meteen. Of je wilt alles sneller dan eigenlijk mogelijk is.

De kans is groot dat je niet binnen één dag de double-under onder de knie hebt. En dat het uitvoeren van een goede muscle-up wel een maandje kan duren. Sommigen krijgen het zelfs binnen een jaar nog niet voor elkaar, dus maak je niet druk!

Tijdens je eerste CrossFit maanden zul je merken dat je snel vooruit gaat en elke maand snellere tijden neerzet of meer gewicht aan kan. Na een tijdje kan het voorkomen dat dit stagneert. Zo kun je bijvoorbeeld na 2 maanden een perfecte kipping pull-up maken, maar kan het goed zijn dat het weer 2 maanden duurt voor je er nog eentje maakt. Geef het niet op en forceer niets, geduld is een schone zaak!

Heb jij al kennisgemaakt met CrossFit?
Start eens met een proefles bij CrossFit Climbers Cabin. Wij hebben alles in huis om van jou de beste atleet te maken: WOD’s op het gebied van mobility, gymnastics en endurance tot aan een sportfysiotherapeut in huis en een supersterke community!

Waar wacht je nog op? Vraag hier een proefles aan!