9 fitnesss mythes die je moet stoppen met geloven

Blog

|

|


In de wereld van fitness en gezondheid zijn er talloze mythes en misvattingen die de ronde doen. In dit blogartikel van CrossFit Climbers Cabin gaan we negen veelvoorkomende fitnessmythes behandelen die je niet meer hoeft te geloven. Laten we beginnen met de eerste:

  1. “Krachttraining maakt vrouwen ‘mannelijk'”: Laten we dit duidelijk maken – krachttraining maakt vrouwen niet ‘mannelijk’. Het helpt juist bij het opbouwen van sterke, gedefinieerde spieren, het verbeteren van de lichaamssamenstelling en het vergroten van het zelfvertrouwen. Vrouwen hebben niet het testosterongehalte dat nodig is om enorme spieren te ontwikkelen zoals mannen. Wanneer je écht gespierde vrouwen ziet kun je er vanuit gaan dat daar ook enorm veel energie in wordt gestoken, dat gebeurd niet zomaar met 3 of 4x per week trainen.
  2. “Cardio is de enige manier om af te vallen”: Cardio is geweldig voor het verbranden van calorieën, maar het is niet de enige manier om af te vallen. Krachttraining is net zo belangrijk omdat het spiermassa opbouwt, wat op zijn beurt je stofwisseling lichtelijk verhoogt. Een combinatie van cardio en krachttraining is ideaal voor lichaamscompositie en een gezond en fit lichaam.
  3. “Je moet minimaal 2-3 uur training”: Het idee dat je 2 tot 3 uur per dag moet sporten om resultaten te behalen, is wijdverspreid. Maar in de wereld van krachttraining geldt dit niet altijd. Het draait niet zozeer om de hoeveelheid tijd die je in de sportschool doorbrengt, maar om de kwaliteit van je training. Een kortere, maar effectieve trainingssessie van 45 minuten kan zelfs betere resultaten opleveren dan een langdurige en ineffectieve workout van ruim 2 uur. Streef naar kwaliteit in plaats van kwantiteit. CCC benut één vol uur training tot in de details.
  4. “Vrouwen moeten lichte gewichten gebruiken”: Vrouwen kunnen en zouden moeten streven naar het tillen van zwaardere gewichten. Het idee dat vrouwen alleen lichte gewichten moeten gebruiken om ‘getoned’ te blijven is een mythe. Het tillen van zwaardere gewichten bevordert spiergroei en krachtontwikkeling, zonder dat het leidt tot extreme spieromvang. Vrouwen kunnen zelfs beter meer volume handelen dan mannen.
  5. “Buikspieroefeningen verminderen buikvet”: Het doen van talloze buikspieroefeningen zal niet op magische wijze buikvet laten verdwijnen. Het verminderen van lichaamsvet is een kwestie van een gezond en functioneel dieet, regelmatige cardio- en krachttraining en een calorietekort. Buikspieroefeningen kunnen helpen bij het versterken en definiëren van de buikspieren, maar vetverlies vindt plaats door het hele lichaam.
  6. “Je kunt vet omzetten in spieren”: Vet kan niet rechtstreeks worden omgezet in spieren, omdat het twee verschillende soorten weefsel zijn. Wat je kunt doen, is vet verliezen door een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging, terwijl je tegelijkertijd spiermassa opbouwt door krachttraining. Dit geeft je het uiterlijk van een strakker en meer gespierd lichaam.
  7. “Trainen op een lege maag verbrandt meer vet”: Trainen op een lege maag kan een negatieve invloed hebben op je energieniveaus en prestaties. Het is belangrijk om voldoende brandstof in je lichaam te hebben voor een effectieve training. Het gaat erom wat je eet en hoeveel je eet gedurende de hele dag dat van invloed is op het verbranden van vet, niet alleen het moment van de training.
  8. “Spotreductie is mogelijk”: Het idee dat je specifiek vet kunt verliezen op bepaalde gebieden door daar te trainen, is een misvatting. Vetverlies vindt plaats over het hele lichaam en is afhankelijk van genetische factoren en individuele lichaamssamenstelling. Concentreer je op het verbeteren van je algehele lichaamssamenstelling door middel van een uitgebalanceerd trainings- en voedingsprogramma.
  9. “Supplementen zijn de sleutel tot succes”: Supplementen kunnen een aanvulling zijn op een gezond dieet en trainingsroutine, maar ze zijn geen wondermiddel. Ze moeten niet worden beschouwd als een vervanging voor goede voeding. Focus op het krijgen van voldoende voedingsstoffen uit hele voedingsmiddelen en gebruik supplementen indien nodig en onder begeleiding van een professional.

Conclusie: Het is belangrijk om kritisch te zijn ten opzichte van fitnessmythes en te streven naar het verkrijgen van betrouwbare informatie. Door deze negen mythes te ontmaskeren, hoop ik dat je een helderder beeld hebt gekregen van wat echt werkt op je fitnessreis. Laat je leiden door feiten en blijf jezelf uitdagen om je doelen te bereiken.

"The higher you climb, the better the view"

Zet de eerste stap
Werk consistent
Behaal resultaat

Klaar voor jouw eerste stap naar een reis vol groei?