De transformatieve reis van Dennis - Crossfit Climbers Cabin

De transformatieve reis van Dennis

We geven deze week de pen door aan Dennis. Een trouw lid, en nu ook beginnende Coach bij CCC! Lees meer over zijn reis hieronder:


Beschrijf je leven voordat je lid werd van CCC, hoe voelde je je, en wat zorgde voor de beslissing om te veranderen?

“Ik was 18 of 19 jaar oud, woog ruim in de 100 kg, wat voor mijn 187cm toch wel tegen overgewicht aanzat. Daarnaast rookte ik ook stevig, dit werd een groot struikelblok. Waar ik eerst op school schoolrecords wegzetten op de looptesten en hoogspringen, stond ik nu met een grote benauwdheid onder de douche. Dit zorgde ervoor dat ik erg onzeker was over mijn lichaam. Ik wist dat ik dikker was dan anderen. Toch had ik nooit de intentie om te stoppen en zeker niet nu carnaval eraan kwam. Dit maakte het ook niet beter. Zo dronk ik graag een biertje en met carnaval ging er dan ook makkelijk een pakje sigaretten per dag doorheen. Nu was het de 6e dag van carnaval en ik merkte aan alles dat ik me niet zo goed voelde bij het drinken en roken. Dus besloot ik op de fiets op de terugweg naar huis mijn resterende sigaretten weg te gooien en te stoppen met roken. Er moest echt iets veranderen! En vanaf dat moment ben ik van de één op andere dag gestopt met roken. En in eerste instantie was ik ook een half jaar gestopt met drinken. Ik voelde me goed maar wat nu? Een maat van mij, Wouter, vroeg “Ga je eens mee sporten?” en ik dacht: nou dat wil ik wel eens proberen. Hij sporten toen nog bij een andere sportschool. Ik wist niet wat ik mezelf aandeed toen ik meeging. Rennen met ballen in je nek en munitiekisten of bakstenen. Het was een grote shock voor mij en zeker omdat ik al na 500 meter last kreeg van heel mijn lichaam dat in protest ging. Naderhand vroegen ze aan mij “Dit ga je vast niet vaker doen?” maar ik antwoorde “Ik kom volgende keer gewoon weer mee”. Er moest iets veranderen en op de één of andere manier vond ik de ongemakkelijke pijn van verzuring fijn en wilde ik meer. Dit was het punt dat ik toch wel mijn leven 100% had omgegooid.”

 

Beschrijf de angst / spanning / tegenstribbeling die je voelde om te besluiten lid te worden van CCC.

“Ik was op het moment dat ik binnenkwam bij CCC al even lid bij een andere sportschool. Ik had ook al een aantal survival runs meegedaan op dat moment en voelde me dan ook al best fit. Maar het rennen en klimmen ging me een beetje vervelen. Dus zocht ik een nieuwe uitdaging. Mijn maat Wouter, waar ik ook mee was begonnen, begon tegen mij over de sport CrossFit waar ik nog nooit iets van had gehoord. En hij had dan ook een proefles geregeld voor ons. Zoals ik zei, ik dacht dat ik al best wel fit was en ik kwam binnen om de Endurance les mee te doen als eerste les. Ik zag de mensen in de les voor mij en dacht die mensen zijn gek. Maar ik zou dat ook even doen en na 10 minuten in de les was ik kapot. Dit was toch wel even andere koek dan ik gewend was. De combinatie van de bewegingen en alles. Het was geweldig! Zoals ik zie ik hield van het gevoel van verzuring maar dit was ongekend en vanaf dat moment was ik verliefd op de sport en vooral op de CCC box.”

 

Beschrijf enkele gevoelens, gedachten en ervaringen die er in je opkwamen om het niet te doen.

“Als ik heel eerlijk ben heb ik die gevoelens nooit gehad. Vanaf het moment dat ik bij CCC binnen ben gestapt was ik verkocht en wilde ik niets anders meer. Ik was dan ook al snel 6 dagen per week en meerdere lessen per avond te vinden bij CCC.”

 

Wat / wie was de oorzaak die je hielp met het maken van de beslissing om lid te worden? Wat zeiden je vrienden, familieleden, collega’s? Was er iemand die je inspireerde?

“Zoals eerder gezegd was dit voor mij mijn maat Wouter die mij in eerste instantie over de streep heeft getrokken om te gaan sporten. Ik heb het er ook wel eens met hem over gehad en hij zei “Ik had nooit verwacht dat je er zo mee zou door gaan’’. Wat ik ergens ook wel kan begrijpen als je ziet hoe ik voor het sporten nu precies leefde. Maar mijn moeder verklaarde me wel voor gek. Ik ging steeds meer sporten en zei dacht nog altijd dit is maar een tijdelijk iets was. En toen ik aangaf dat ik aan de voedingsschema’s zat snapte ze het niet zo. Ik kreeg vaak de vraag “Maar is wat ik kook niet goed dan?”. En ik had zo iets van ik wil een doel behalen en alles er aan doen om het te halen. Ik moest zelf maar kopen wat ik wilde, “Al die noten enz. vind ik maar onzin.” kreeg ik dan te horen. Dit is een half jaar zo geweest en toen zag ze toch wel in dat dit is wie ik nu ben en dat dit ook iets is dat niet meer zal veranderen. En ze begon me te steunen.”

 

Welke uitdagingen / worsteling kwam je tegen toen je net was begonnen bij CCC?

“Ken je dat, dat het buiten 30 graden is en al de mannen zo hun t-shirt uittrekken en beginnen met rennen en trainen? Dit heeft bij mij zeker 1 a 1,5 jaar geduurd voor ik dat durfde. Ik was zo bang om mezelf te laten zien. Ik was al best wel wat gewicht kwijt en een stuk fitter maar iets zei “Je ziet er niet uit zoals hun en dat doe je toch niet?”. Er bleef een drempel in mij zitten om mezelf te laten zien. Dit had ik trouwens niet alleen bij sporten maar overal. Als we met vrienden of zelfs met familie naar het strand gingen vond ik dat al een eng idee en voelde me er nooit comfortabel bij om zomaar mijn lichaam te laten zien. Maar toen kwam er een moment dat ik zo kapot ging. Het was de Lowlands Throwdown kwalificatiewedstrijd bij CCC en ik deed voor de eerste keer mee. Dit was voor mij en die gedachte een omslagpunt. Ik deed het gewoon en voelde me er eigenlijk gewoon goed bij! Vanaf dat moment had ik er in alle situaties minder last van. Op het strand, aan het zwembad of gewoon met sporten, het maakte niet meer uit. Ik had de schaamte voor mijn lichaam voor een groot deel overwonnen en dat door een mooie sport als CrossFit.”

 

Wat was het dieptepunt waar je in bent gekomen tijdens jouw reis naar een fittere / gezondere versie van jezelf?

“Op het moment dat ik naar Amsterdam was verhuisd om daar voor een half jaar stage te gaan lopen, ben ik volledig gestopt met sporten en was ik weer flink aangekomen. Ik voelde mezelf daar zo ongelukkig dat het niet lukte om naar de gym te gaan en iets te doen. Ook vond ik het daar afstandelijk en niet gezellig. In ieder geval niet zo gezellig als ik was gewend als bij CCC.”

 

Wie of wat heeft je geïnspireerd om op het pad te blijven? Wat heeft je door lastige tijden heen geholpen?

“Door Wouter ben ik begonnen met het sporten en hij heeft mij wel door de eerste maanden heen getrokken. Daarnaast krijg ik veel steun uit mijn omgeving van familie en vrienden. Mijn vriendin Willemijn is heel belangrijk geweest voor mijn doorzettingsvermogen. Op de momenten dat het minder ging, kreeg ze mij toch zo ver om gewoon aan de slag te gaan. Ook de coaches van CCC hebben bijgedragen aan mijn motivatie. Door de aanmoedigingen en begeleiding. Maar zeker ook het enthousiasme als iets voor de eerste keer lukt.”


Hoe is je leven veranderd na CCC? Welke lessen heb je geleerd?

“Ik heb geleerd dat gewicht een cijfer is en dat het vele malen belangrijker is hoe dat je je voelt en of je lekker in je vel zit. Ook heb ik geleerd wat ik wel kan en niet gelijk te denken dat ik iets juist niet kan. Dit neem ik ook mee in mijn dagelijkse leven.”


Wat heeft het je het meeste opgeleverd? Hoe hoop jij andere hierdoor te kunnen inspireren?

“Ik ben begonnen met het idee om wedstrijden te gaan doen. Na 3 jaar trainen en goede coaching is dit mij gelukt. Ik heb op de Battle of the North gestaan en het ging nog goed ook. 6e plaats in de C divisie. Hiermee wil ik laten zien dat ondanks wat je altijd gedaan hebt en pas op latere leeftijd bent gaan sporten je fit kan worden. Je doelen kunt behalen én ze ook kunt verpletteren, door door te gaan wanneer anderen stoppen. Ook wel beter gezegd: The higher you climb the better the view.”