Voorkom CrossFit blessures met Functional Movement Screen

Voorkom CrossFit blessures met Functional Movement Screen

CrossFit test

Vanaf half november start onze sportfysiotherapeut Roy met de Functional Movement Screen; een methode om toekomstige CrossFit blessures te voorkomen. Wat het precies inhoudt, en waarom profclubs zoals Ajax en Feyenoord het ook gebruiken, lees je in dit artikel.

Hoewel CrossFit een relatief blessurearme sport is, is het wel een zware sport waarbij techniek en uitvoering van oefeningen erg belangrijk is. Wanneer je toch met blessures te maken krijgt, is het zaak om je techniek aan te passen zodat je hier in de toekomst geen last meer van krijgt. Met de Functional Movement Screen kunnen daadwerkelijk blessures worden voorkomen. Wij kunnen namelijk testen of je gemakkelijk blessures gaat ontwikkelen. Ben je bijvoorbeeld stijf in de schouders of heb je andere beperkingen waardoor je niet voluit kunt trainen? Dan komt dit uit de test en kun je hiervoor een aangepaste training volgen, denk aan mobility lessen, endurance, yoga of extra krachttraining.

Hoe werkt deze test?
Bij een Functional Movement Screen consult laat onze fysiotherapeut je een aantal oefeningen en tests uitvoeren die je zwakke plekken en probleemgebieden aan het licht brengen. Aan de hand van deze analyse wordt een overzicht opgesteld waarmee je prestaties worden gemeten en je voortgang wordt gemarkeerd. Vervolgens kun je aan de slag om blessuregevoelige plekken te trainen en versterken zodat uiteindelijk het blessurerisico verdwijnt.

Dit kunnen oefeningen zijn die in het teken staan van mobiliteit (het vergroten van de bewegingsuitslagen van de gewrichten), rekken en strekken van spieren (om ze flexibeler en langer te maken) en trainen (het verbeteren van de stabiliteit door middel van kracht, coördinatie en balans oefeningen).

De Functional Movement Screen is voor zowel beginnende als (ver)gevorderde CrossFitters een bron van informatie over je lichaamsbeperkingen en dus (potentiële!) blessures.

Functional Movement Screen in de praktijk
Fysiotherapeuten van o.a. Feyenoord , Ajax, AZ , Bayern München en Aston Villa gebruiken deze methode. Ook bij de schaatsers van de TVM schaatsploeg en tal van andere Olympische sporters wordt deze screening toegepast.

Aanvragen Functional Movement Screen test
Ook bij CrossFit Climbers Cabin kun je een Functional Movement Screen test laten uitvoeren. Laat hieronder je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om een test in te plannen.

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]