Waarom je als hardloper aan CrossFit zou moeten doen

Waarom je als hardloper aan CrossFit zou moeten doen

Hardlopen CrossFit

De meeste hardlopers hebben een sterk en explosief bewegingspatroon, maar omdat hardlopers over het algemeen dezelfde beweging maken, krijgen ze vaak te maken met onbalans wat zorgt voor blessures op lange termijn. Als je alleen hardloopt zorgt dit er ook voor dat je spieren gewend raken aan de routine en niet meer worden uitgedaagd. Hoe CrossFit hier verandering in kan brengen ontdek je in dit artikel.

Waarom CrossFit een goede aanvulling op hardlopen is
De oefeningen die je bij CrossFit doet hebben invloed op je hele lichaam en niet alleen op bepaalde spiergroepen. Dit zorgt voor een sterker lichaam waar jij als hardloper weer beter van wordt.

CrossFit combineert krachttraining, gewichtheffen en gymnastiek. Hierdoor presteer je beter op lange afstanden en sprint je sneller omdat je zogenaamde ‘fast- en low twitch’ spieren worden getraind. Een ander bijkomend voordeel van je hele lichaam trainen is dat je je houding verbetert en dat zorgt weer voor minder hardloopblessures.

En worden je hardlooptrainingen saai en eentonig? Ook dan is CrossFit een prima aanvulling op je trainingen. Je traint op een manier zoals je dat nog nooit hebt gedaan en pusht je lichaam om grenzen te verleggen.

Hoe je blessures voorkomt
Pull-ups, handstand push-ups en squats op één been… het best pittige oefeningen die blessures kunnen veroorzaken als je niet op de juiste manier traint. Zorg daarom dat je alle ‘fundamentals’ onder de knie hebt en de tijd neemt voor je oefeningen. Overhaast niet, en maak je trainingen pas moeilijker als jij er klaar voor bent.

Sommige trainingen duren een uur met warming up en stretchen na afloop. Komt het een keer voor dat dit niet het geval is? Maak hier dan zelf tijd voor.

Hoe vaak moet ik aan CrossFit doen?
Dat hangt natuurlijk helemaal af van je doel. Als hardlopen je focus is, dan gebruik je CrossFit waarschijnlijk als toevoeging op je trainingsschema en train je zo vaak als het jou uitkomt. Dit kan 2/3 keer per week zijn en ‘off season’ misschien 4 of 5 keer per week.

Hoe verslavend CrossFit ook is, pas op dat je niet overdrijft en elke dag gaat hardlopen en ’s avonds nog een CrossFit training gaat volgen. Je spieren hebben ook voldoende rust nodig om te herstellen.

Wil jij je sportprestaties naar een hoger niveau tillen?
Hardloper of geen hardloper, sportief of niet sportief, CrossFit is voor iedereen toegankelijk. Keertje uitproberen? Vraag dan een gratis proefles aan!

Proefles CrossFit